Referat Selectia Jocului De Fotbal

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 21 Iunie 2016

Descriere Referat

        Il iubim cu totii si-i ramanem fideli o viata intreaga: ne luam haine cu insemnele echipei preferate, invatam cantece pentru a le canta in tribuna la meci, pastram legatura cu fanii din celelalte orase, etc. Este fotbalul, jocul preferat de toti baietii. Fie ca l-am jucat cu tata in parc, cu colegii la ora de sport sau sutam singuri la o poarta formata din doua bare, fotbalul este un joc care nu se va demoda niciodata. Desi, asa cum ii spune si numele, joc, ar trebui sa fie doar un joc, adica distractie, divertisment, timp petrecut cu prietenii, fotbalul a atins si el comercialul. Ne referim pe de o parte la pariurile sportive, dar pe de alta parte la jucatorii care sunt vanduti altor echipe, etc.
        Fotbalul este un sport care ar trebui sa inglobeze toate calitatile necesare noua oamenilor: spirit de echipa, loialitate, prietenie, fair-play, altruism, curaj, cinste, inteligenta, daruire.
        In cele trei capitole ale sale, proiectul nostru realizeaza o imagine de ansamblu a acestui tip de activitate sportiva. Analizam mai intai modul in care a evaluat jocul de fotbal, apoi discutam despre ce presupune selectia in jocul de fotbal, care sunt caracteristicile generale si calitatile tehnico-tactice care se impun, ultimul capitol fiind dedicat instruirii in jocul de fotbal, cu analiza particularitatilor metodice.

Extras din referat:

        " Criteriile de selectie sunt: starea de sanatate si tipul constitutional in  care se stabilesc posibilitatile morfo-functionale de adaptare la effort in care se va tine cont de raportul inaltime-greutate si suplimentar se vor retine si copii cu o talie mai mare chiar daca nu au o indemanare deosebita; motricitatea generala specifica care se face in baza unei indemanari generale bune si foarte bune din care mai tarziu putem dezvolta deprinderi specifice; capacitatea de insusire a deprinderilorin care urmarim rapiditatea de invatare si consolidare a unui element, procedeu sau inlantuire de procedee; tipul psihologic in care urmarim simtul de raspundere, aprecierea justa a unor situatii de joc, personalitate in rezolvarea situatiilor de joc.
Cu toate acestea cunoscându-se legile creşterii şi dezvoltării organismului şi pe baza experienţei acumulate, selecţia iniţială poate fi rodnică în majoritatea cazurilor, desigur dacă se respectă cerinţele şi criteriile obiective.
Astfel, una din cerintele fundamentale ale selecţionării copiilor constă in caracterul continuu al acesteia. Cu alte cuvinte,componenta unei echipe nu este aceeasi pentru totdeauna. Caracterul relativ variabil al componentul echipelor de copii si juniori nu trebuie sa alarmeze antrenorii, să considere că se abat  de la normele metodice fundamentale ci, dimpotrivă, trebuie sa-l înteleagă ca fiind un proces obiectiv necesar.
Deoarece această perioadă corespunde adolescenţei, impune din partea antrenorilor o activitate atentă, diversificată educaţional, păstrând în permanenţă legătura cu familia şi şcoala. Antrenorilor nu trebuie să le rămână indiferent „antrenamentul invizibil” care cuprinde şi calitatea anturajelor frecventate de juniorii lor, programul zilnic, alimentaţia, odihna,etc.
Din metodologia modernă a procesului insrtuctiv-educativ, modelarea constituie una din cuceririle cercetărilor-teoreticienilor şi practicienilor(care a fost verificată în practică).
Începând cu selecţia secundară, majoritatea obiectivelor propuse nu pot fi îndeplinite decât prin selectarea şi propunerea unor “modele”,pentru aproape toate componentele antrenamentului, particulare pentru fiecare eşalon de vârstă şi valoare sportivă.
Astfel, utilizarea modelelor de selecţie sportivă a reprezentat un moment semnificativ pentru dezvoltarea gândirii metodice, concretizat prin aplicarea unei metode generale la un domeniu particular, respectiv fotbal. Putem spune că este o primă fază de studiere a unor sisteme complexe cu ajutorul altora simplificate, adică, modelele. Modelele sunt judicios elaborate în scopul depistării şi pregătirii viitorilor fotbalişti de performanţă, în urma colaborării diagnozei cu prognoza capacităţii subiecţilor. 
Una din principalele cerinţe ale strategiei de atragere şi selecţie se referă la vârsta optimă de cuprindere a copiilor în activitatea fotbalistică organizată în cadrul unor unităţi specializate (cluburi sportive şcolare, clase speciale etc.).
Întreaga strategie de selecţie, prevăzută ca un sistem dinamic, oferă, de la etapă la etapă, o nouă calitate întregului proces, sporindu-i eficienţa."
Descarca referat